5/2/15

Intervenció amb famílies i infància en situació de vulnerabilitat. Jornada

Prendre  un matí a les obligacions diàries per assistir a la una jornada sobre “Intervenció amb famílies i infància en situació de vulnerabilitat” valia la pena, vaig pensar. Sí, és cert, a l’endemà tindré moltes més coses a fer...  però si no, com puc distanciar-me del que faig per analitzar-ho amb certa perspectiva?

Al Desembre havia llegit l’article “Innovate practices with marginalised families at risk of having their children taken into care” (Disponible a http://www.esn-eu.org/news/553/index.html [consulta efectuada 4/2/15]) i feia un recorregut per algunes experiències europees - Escòcia, Suècia,  Anglaterra, Hongria, Països Baixos, Alemanya – i citava Espanya, referint-se específicament als avenços fets a Catalunya en aquesta qüestió. No és el mateix llegir, que sentir en primera persona les experiències. I la Jornada organitzada per FASI i la DGAIA ho permetia, per 4art any consecutiu. Així que havia d’anar!

L’emmarcament  fet per la secretaria general d’Eurochild sobre l’impuls que es pot fer des d’Europa per millorar la qualitat de vida d’infants i joves institucionalitzats ens va recordar que la desinstitucionalització i la transició a recursos comunitaris és una prioritat i s’hi destinen fons socials...  I com que els pressupostos són importants però no ho són tot, ens va donar pistes sobre altre tipus de recursos que ens poden ajudar en aquest camí, per facilitar la implementació de mesures alternatives en l’atenció a les famílies: http://www.alternativecareguidelines.org/Inicio/tabid/2394/language/es-ES/Default.aspx

Les presentacions de les experiències francesa (http://la-cite-relais.fr/index.php?section=23-lieu-d-accueil-parents-enfants) i finesa em vam permetre conèixer diferents experiències, però també pensar sobre com presentem el que fem...  Personalment, em va sobtar molt la presentació finesa, indicant el cost de cada tipus de servei prestat. Interessant anàlisi, recordant-nos que la política preventiva contribueix a l’equitat dels sistemes de protecció.

Expressament deixo pel final la referència a la taula rodona sobre Les Cases d’Infants perquè presentava una experiència feta a casa nostra. I és que, a Catalunya hi ha moltes iniciatives rellevants per repensar la intervenció amb famílies en situació de vulnerabilitat. Fa anys que la situació preocupa i ocupa, i que s’hi fan moltes actuacions per incidir-hi, però no sempre es comuniquen; a la jornada sí!

A la presentació es van incorporar dos elements fonamentals del cicle de millora de la qualitat de l’atenció. Per una banda, FASI va introduir la planificació referida a com fer bé les intervencions educatives en els diferents processos de l’atenció a les famílies a les Cases d’Infants i la implementació d’allò planificat, el fer. Per l’altra banda, la DGAIA va incorporar  l’avaluació, no el disseny, sinó  els resultats del període inicial del servei, entre 2010 i 2014. Va permetre compartir les fites assolides i les que no; també analitzar el que cal continuar treballant per millorar, que en definitiva, és la finalitat de l’avaluació. En breu, es va dir, aquest material estarà a la web de FASI per tal que sigui consultat per qui ho desitgi. Serà interessant aprofundir-hi.


Tot plegat, una excel·lent oportunitat per aturar-nos i reflexionar sobre el que planifiquem i el finalment fem, com ho avaluem  i comuniquem els resultats i, potser, com ho podem fer una mica millor... Gràcies a l’organització per fer-ho possible un altre any! 

Elisabet Herrera

No hay comentarios:

Publicar un comentario