7/1/15

La importància de la part jurídica en el Postgrau i en el treball en l'àmbit social

Dintre de pocs dies comença el Postgrau d’acolliment residencia en centres de protecció a la infància i l’adolescència, en el que formo part de l’equip docent. En concret de la part jurídica.
Sempre he pensat que els professionals que treballem en  el camp de la infància, no ens podem quedar atrapats en la nostra pròpia disciplina, i que formem  part d’un engranatge que com a mínim hi ha  la vessant social, la educativa,  la psico-pedagògica, la mèdica  i la jurídica. Això ens obliga a estar receptius a les àrees restants de treball i ens obliga a formar-nos per poder entendre les diferents perspectives professionals i integrar-les. Aquesta és la base del treball interdisciplinari.
Conèixer el marc jurídic és imprescindible per qualsevol professional que treballi amb la infància en risc, especialment per aquells que ja estan dins del sistema especialitzat de protecció i que estan tractant directament amb els infants i els adolescents.
El professional que treballa en un centre d’atenció a la infància i l’adolescència ha de conèixer el context legal  en el que es desenvolupa la seva feina, ja que aquesta està sotmesa a estricte legalitat.
Per altre banda si volem atendre bé als infants i els adolescents que estan sota el nostre càrrec hem de saber donar-los-hi resposta i saber explicar-los-hi perquè no viuen amb les seves famílies i perquè estan residint en un centre.
Per això, per poder estar situat com a professional de l’àmbit des d’on s’està treballant i a partir d’aquí poder donar respostes, és important conèixer a fons el perquè existeix el sistema de protecció a la infància i l’adolescència, quin marc legal té i com s’articula institucionalment.
També hem de poder ajudar l’infant en totes aquelles qüestions jurídiques en les que es pot trobar i que són molt diverses. Des de la necessitat de tramitar una documentació imprescindible per l’infant, o una qüestió de caire personal o patrimonial, com poder-li donar suport quan s’ha d’enfrontar a un procés judicial. Pot tractar-se d’un procés civil, per què el propi adolescent  o els pares s’han oposat judicialment a la decisió presa per l’Administració; o penal, en el que l’infant ha de participar-hi com a víctima.
Animo als alumnes del postgrau a que us prengueu aquesta part jurídica com una oportunitat de conèixer aquesta perspectiva, que de ben segur us ajudarà i us donarà eines en la vostra pràctica professional.
I als que no  sou alumnes també us encoratjo per què feu els possibles per formar-vos i adquirir coneixements jurídics, ja que són imprescindibles per poder dur a terme la vostra activitat com a professionals del sistema de protecció a la infància i l’adolescència.

Algú ho havia de dir


Eulàlia Creus













         

No hay comentarios:

Publicar un comentario