27/11/14

La 1a Conferència internacional de Cercles de suport i responsabilitat (CoSA)


Els passats 20 i 21 de novembre es van celebrar a Barcelona aquestes Jornades. El tema era molt controvertit perquè es plantejava què fer amb aquells homes que han estat a presó i han acabat de complir condemna per delictes sexuals. El plantejament es que des de la Justícia retributiva, la que planteja només l'acompliment de condemna no es pot assegurar la no reincidència en el delicte d'aquestes persones. Que no hi hagin noves víctimes.

La conferència es planteja doncs des de la idea de la Justícia restaurativa.  Aconseguir que es pugui donar més protagonisme a les víctimes, ajudant al reconeixement de l'infractor sobre el mal causat i treballant per la seva reinserció social.

Van assistir a la conferència persones de 28 països de tot el mon interessats sobretot, com era el meu cas, no només pel tema objecte del debat, sinó, i molt especialment per tot el que pot representar aquest tipus d'intervenció si el podem transferir a altres àmbits.

En aquest cas es tracta d'un treball a dos nivells: el Cercle de SUPORT format per persones de la comunitat, gent de l'entorn, veïns, persones normals, no professionals que poden oferir visions diferents  i ajuda a la persona que te el "problema", en el cas que ens ocupa l'infractor, al que anomenen el "membre central" del cercle; i el Cercle de RESPONSABILITAT format per professionals que l'atenen.

M'és molt difícil en aquest petit comentari aportar tot el fons d'un tema incipient i interessant que des d'altres àmbits cada vegada anireu sentint parlar més com a PRÀCTIQUES RESTAURATIVES. S'està començant a plantejar amb casos d'assetjament escolar, violència de gènere, i perquè no? (em plantejo jo) per a molts dels nois i noies que estan als nostres Centres amb problemes de violència, conducta.

És un pas important en tot el que pot tenir a veure amb la resolució de conflictes. 
No hi ha pràcticament res escrit en castellà, el que es troba està en anglès, però pensava que ho podia compatir amb vosaltres. A mi em sembla interessant.

Des de la Universitat hi ha un grup de professionals que comencem a aprofundir en el tema. Us mantindré informats...

De moment us poso alguns links relacionats:
http://www.caib.es/sacmicrofront/archivopub.do?ctrl=MCRST151ZI145992&id=145992
http://restaurativa.cat/exemples/

Foto: Reverendo Harry Nigh. Precursor dels Cercles fa 10 anys al Canadà.
Ana Avellaneda

No hay comentarios:

Publicar un comentario