5/11/14

Com es va convertir una crisi finançera en una crisi pels nens i nenes?


Com a professionals ocupats i preocupats per la situació de la infància, alguns informes no poden deixar-nos indiferents. I un que afirmi que, en els països desenvolupats, 76,5 milions de nens i nenes viuen en condicions de pobresa és un d’aquests. De fet, aquesta és la contundent conclusió del nou informe sobre l’impacte de la crisi en la infància que l’Unicef ha presentat a tot el món aquests dies: Els nens de la recessió: l’impacte de la crisi econòmica en el benestar infantil. 
Assegura que molts d’aquests nens i nenes “en patiran les conseqüències durant tota la vida” i que “els efectes no s’han repartit de manera uniforme entre tots els nens de tots els països”.

L’informe classifica 41 països de l'OCDE i la Unió Europea en funció de l'augment o disminució dels nivells de pobresa infantil des de 2008. Assenyala Espanya com el tercer país amb més pobresa infantil de tot el món desenvolupat. Amb una taxa de pobresa infantil del 36,3%, l’estat espanyol queda només per darrere del 38,2% de Letònia i el 40,5% de Grècia. Els països nòrdics són els que tenen les taxes de pobresa infantil més baixes, amb un 5,3% a Noruega, un 8,8% a Finlàndia i un 10,2% a Dinamarca.

També  exposa com els ingressos de les famílies amb fills han retrocedit 10 anys a Espanya, Irlanda i Luxemburg, només per darrere del retrocés de 14 anys a Grècia. L’informe demostra com els programes d'estímul durant l'inici de la crisi en alguns països van ser eficaços per a la protecció dels nens, arribat l'any 2010 les retallades pressupostàries implementades per la majoria dels països tenia un impacte negatiu en els nens.

Us convidem a descarregar l'informe complet i llegir amb deteniment totes les dades que aporta: http://www.unicef-irc.org/publications/733

UNICEF ha il·lustrat l'informe amb el següent vídeo, el visionat del qual també us recomanem: http://www.youtube.com/watch?v=CNkNHu3_3oM&list=UULcfj5mDBEd31Ax4y0KQ5kQ

Confiem que els i les professionals que treballem amb infància en situació de risc, cadascú des del nostre nivell, emprem la nostra creativitat per implementar les tres recomanacions que s’inclouen en les Conclusions de l’informe, referides al compromís explícit; al rescat de les situacions d’emergència, la prevenció i el transmetre esperança; i a generar dades més fiables per monitorar aquestes situacions.
 
Elisabet Herrera
 

1 comentario:

  1. Molt important i molt interessant l'estudi que ens presenta la Elisabet. Es la primera vegada que obtenim dades tan clares i demoledores, sobre tot del que ha estat passant en el mon occidental amb la població infantil. I que les decisions que prenen els governs tenen una repercusió clara sobre les persones, en aquest cas, sobre les més vulnerables: els infants i adolescents.
    Aprofito per posar-vos també l'estudi actualitzat que ha publicat l'observatori creat a Catalunya per analitzar els efectes de la crisi al nostre país. En aquest cas sobre els infants i adolescents que aquí hi viuen.
    No és molt llarg i val la pena: http://observatorisalut.gencat.cat/web/.content/minisite/observatorisalut/contingutsadministratius/observatori_efectes_crisi_salut_monografic.pdf

    ResponderEliminar